KAMENNÁ PRODEJNA : Čistovická 499/54, Praha 6 (Mapa Google)
Otevřeno po-pá 10:00-18:00, ve čt do 20:00. Telefon prodejna: 725 729 111.
Středa 1.5., čtvrtek 2.5. a pátek 3.5. bude prodejna uzavřena.
Tel. servis 603 553 973, nebo 725 729 111, Servis ROCK SHOX jen 603 553 973.
Příjem zakázek do servisu prosím objednávejte lelefonicky předem.

Víte, jak snadno odstranit lepidlo po samolepkách, či jak smýt šmír z rukou?

Robert Fulghum v jedné knize napsal: "Rád pobývám v kuchyni, je tam spousta nářadí, teplo, světlo a blízko do ledničky."

A já dodám, že v naší kuchyni je hned vedle zásoby čistících prostředků modrožlutý sprej s nápisem WD 40. Zná jej snad každý kutil a kdo ho ještě nezná, jistě si jej oblíbí. Tenhle sprej máme v domácnosti proto, že funguje jako první pomoc nejen ve věcech technických, ale má mnoho použití zcela nečekaných.

Jak odstranit žvýkačku z podlahy?

Například lze pomocí WD-40 lze snadno odstranit i žvýkačku z podrážky a podlahy.

 

Řetěz obtisklý na lýtku

jak odstranit šmír z lýtka

Možná se Vám to stalo, že po návratu z vyjížďky byl na lýtku obtisklý kus převodníku, nebo řetězu. Nevím jak je to možné, ale moje žena to mívá na lýtku levém. Nebo když musíte rukou nasadit spadlý zašpiněný řetěz... Když pak použijete mýdlo, zpravidla se šmír ještě rozmaže. Kdo má po ruce abrazivní Solvinu, tak se s tím nějak popere, ale stačí nastříkat malé množství WD 40, setřít hadříkem a umýt mýdlem.

čištění kůže pomocí WD-40

Samolepky na ledničce, dálniční známka, cenovky

jak zlikvidovat lepidlo po dálniční známce

Děti rády lepí samolepky na lednici a na nábytek, jednou však řekneme "a dost" a válčíme se zbytky lepidla, někdy potřebujeme odstranit samolepící cenovku z dárku, náplast z kůže a každý rok nás čeká výměna dálniční známky. WD 40 dokáže odstranit lepidlo po cenovkách, lékařských náplastech a poradí si se zbytky lepidla po prošlé dálniční známce velmi rychle. Navíc narozdíl od benzínu a jiných rozpouštědel nevysušuje kůži a nepoškozuje běžné povrchy.

Zbytky samolepky před tím a potom:

lepidlo po samolepce na notebookunotebbok po čištění pomocí WD-40

Trochu historie

WD 40 vyvinuli Amíci v roce 1953 pro vojenské účely, zejména jako antikorozní ochranu raket Pershing a dlouho byl utajován. Když jej odtajnili, začal se používat skoro na všechno a dnes si bez něj skutečně nedokážeme život představit.

WD-40 byl vyvinut k antikorozní ochraně raket Pershing

Bohužel v rámci reklamních kampaní je WD 40 doporučován i na mazání, na které se vůbec nehodí.

Na čtyřicátý pokus

Co znamená název WD 40? je to prosté, kalifornská firma, Rocket Chemical Company, která jej vyvíjela pro NASA, měla za sebou 39 neúspěšných pokusů a teprve čtyřicátý vypadal slibně. Výrobek tedy pojmenovali Water Displacement - 40th attempt "odpuzovač vody - čtyřicátý pokus"

Má lepší vzlínavost než voda

Na co se hodí v technice? Jak název napovídá, WD odpuzuje vodu, jeho výhoda oproti konkurenčním výrobkům spočívá v tom, že má lepší vzlínavost, než voda a proto vodu vytěsňuje, tedy dostane se přímo pod ni a přilne na chráněný povrch.

Na kole

Toho využijeme, třeba když se na kole vydáme v zimě na prosolenou silnici. Já svého "zimáka" kromě ráfků, řídítek, sedla, pneumatik a brzdových špalíků postříkám celého. Po jízdě na "chemicky ošetřené silnici" pak kolo oplachuji čistou vodou, mechanicky nečistím, občas před jízdou opakuji nástřik...

Já svého zimáka celého postříkám WD-40

 ...a na jaře jde vrstva zimní špíny setřít hadrem. Pod ní je nepoškozený povrch.

Na horním obrázku stojí za povšimnutí nepoškozené paprsky a na spodním detail náby Campagnolo Record z roku 1986. Snímek mého "zimáka" je ale z roku 2015.

 

nába Campagnolo Record z roku 1986

WD 40 není mazivo - nemaže!

WD 40 nemaže

 

Přestože je tento výrobek prezentován jako mazivo a obsahuje i trochu minerálního oleje, tak na o balu nenajdeme nic o mazání. Je to antikorozní ochrana a  rozpouštědlo a tak když s ním "namažeme" skřípající řetěz, jen rozpustíme zbytky starého maziva a na nějakou dobu jsme řetěz zachránili. Na mazání řetězu, bovdenů a dalších částí kola se hodí jiná, lepší maziva, ale o tom až jindy.

Na co se tedy ještě hodí WD 40?

Jako antikorozní ochranu jej můžeme použít například k ochraně zahradního nářadí, loveckých zbraní, elektrických kontaktů, například el. zásuvky závěsného zařízení automobilu, součástek jízdních kol, také v případě, kdy kolo ukládáme na zimu na balkón, či do jiného vlhkého prostředí. Pozor ale na případ, kdy na kole nemáme samolepky pod lakem, během dlouhého působení WD by se mohly začít odlepovat.

Okopírováno od distributora:

WD 40 je okamžitě a maximálně účinné, rychle penetrující "mazivo" a konzervant. Slučuje vlastnosti několika výrobků. Nepostradatelný pomocník kutilů a profesionálů. Slouží jako ochrana před vlhkostí, oxidací a solné mlze. Ochranný prostředek kovových částí zbraní a loveckých pomůcek, mazadlo bowdenů, kuličkových výsuvů, dveřních a okenních pantů, elektronářadí apod. Slouží jako rozpouštědlo starých mazadel, uvolňuje zalehlé a ztuhlé mechanismy zámky. WD-40 lze aplikovat několika způsoby: nástřikem pomocí spreje nebo mechanického rozprašovače, nátěrem, ponořením předmětu do lázně WD-40.

Charakteristika:

Bez silikonu
Vytěsňuje vlhkost
Uvolňuje zrezivělé části
Chrání a konzervuje
Technické údaje:
Základ / Materiál alifatický naftový destilát
Aplikační teplota +5 / +40°C
Tloušťka vrstvy 0,0025 – 0,0075 mm
Dynamický koeficient tření 0,112 tlak v ložisku 100 psi0,129 tlak v ložisku 2000 psi0,145 tlak v ložisku 4000 psi
Vydatnost 20 až 50 m2/litr

Trvání antikorozní ochrany WD-40

závisí na daných okolních podmínkách a použitém typu materiálu. Všeobecně u měkké oceli za různých podmínek bude ochrana přibližně taková:
1. přikrytá nebo skladovaná uvnitř budovy - 1 rok nebo déle
2. kryté skladování venku - 6 měsíců až 1 rok
3. běžné vystavení venkovním podmínkám - 30 až 60 dní
4. vystavení těžkým venkovním podmínkám - 15 až 30 dní

 

A jako rozpouštědlo, čistič a konzervant?

Ano, přesně na to wédéčko je. Rozpouští rez, lepidla, maziva a další chemické látky, z čehož vychází možnost použití na čištění. Narozdíl od benzínů, acetonů a jiných látek s pronikavým zápachem WD-40 téměř cítit není. Co se týká antikorozní ochrany, tak ta je vynikající, viz předchozí odstavec.     

odstranit rez pomocí WD-40

Moje odzkoušené tipy

Osobně jsem WD použil na odstranění vrzání dřevěných schodů (vydrží to týdny, pak je potřeba nástřik opakovat), na ochranu zimního kola, na odstranění rzi z chromovaných povrchů na kolech, cyklovozíkách, na vodovodní baterii, na odstranění asfaltu z podrážek bot, či rámu kola, používám jej i na odstranění mastných skvrn na podlaze v našem servisu, na očištění nářadí od oleje, na plasty kancelářských zařízení a v neposlední řadě na kontakty různých el. zařízení, například ošetření kontaktů v blikačce, potom, co vytekly baterky, na ochranu sekačky na trávu, když ji ukládám na zimu, na zastavení reznutí rozličných kovových předmětů.

 

Na co všechno se hodí WD-40

 

 

Na co pozor!

Jak jsem již uvedl, WD rozpouští různá lepidla a nečistoty, vozím na kole v brašničce s nářadím kousek hadříku napuštěný WD 40 uschovaný v igelitovém zipovém sáčku pro případ, že se zašpiním při opravě kola. Hadříkem setřu špínu z rukou a mohu pak s mírně mastnýma rukama pokračovat. WD 40 ale obsahuje naftový destilát a proto může být dlouhodobé působení na kůži škodlivé. Mám však takovou zkušenost, že při očištění kůže wédéčkem trpí kůže méně, než při použití jiných čistidel. WD 40 při dlouhodobé expozici nesvědčí výrobkům z gumy, pozor na těsnění odpružených vidlic, tuto skutečnost potvrzuje také moje zkušenost s mechanickým rozprašovačem. Přestože používáme v dílně originální mechanický rozprašovač pro WD 40, tak po půl roce "odejde" těsnění v pumpičce a rozprašovač je na vyhození.

Neověřené tipy

Voskovky odstraníme pomocí WD 40

Bylo popsáno množství tipů, které nemám ověřené, zde uvádím namátkou: odstranění stop z kuchyňské podlahy po kolečkových bruslích, odstranění rajčat ze svetru, odstranění kresby voskovkamiv bytě, konzervace a renovace dřeva, například krk kytary, struny kytary, čištění a renovace kůže, odstranění vodního kamene z chromované vodovodní baterie, rozhýbání plastového i kovového zipu,

oprava zipu u batohu

 

čištění kláves u klavíru, čištění displejů, odstranění skvrn od kávy, odstranění modelíny z vlasů, promazání Rubikovy kostky...

 

A tady by mělo být tlačítko: koupit WD 40, ale není.


WD 40 si můžete koupit "u Vás za rohem" mají ho v každém železářství, hobbymarketu, či u benzinky, mně spíš zajímá, zda nemáte nějakou vlastní zajímavou zkušenost s WD 40, o kterou se můžete podělit.

Tomáš Fiala

Pište zde, Vaše e-mailová adresa (pro odpověď) bude skrytá.

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení