Jezdili byste na čtyřicetikilovém kole?

Nebo jinak - co kdyby Vaše kolo vážilo 50 % Vaší hmotnosti, tak jako je to běžné u dětských kol ?

Hmotnost kola často odpovídá 50% hmotnosti dítěte.

  • Pětileté dítě průměrně váží 19 kg.
  • Průměrné kolo Author Orbit váží 9,5 kg.
  • Hmotnost kola odpovídá 50% hmotnosti dítěte.

O odlehčování kol.

V loňském roce napadlo redaktory časopisu 53x11 maximálně odlehčit silniční kolo, na peníze nehleděli, prostě udělali takový pokus, "ať to stojí, co to stojí". Vzali silniční kolo Author Charisma 66 o hmotnosti 7,40 kg a ceně: 70 990 Kč a vypočetli cenu za jeden kilogram tohoto kola na 9593 korun.

Pak zaměňovali jednotlivé komponenty za lehčí, (například výměnou zapletených kol za celokarbonová v ceně 74.250,- kč snížili hmotnost kola o 462 gramů), hmotnost kola klesala a cena šplhala vzhůru. Ručička Váhy se zastavila na čísle 5,86 kg a výsledná cena takto vytuněného kola se vyšplhala na částku 232 170 Kč.

Uvedený článek se zabýval tuningem tak trochu z rozmaru, v prodejně však otázku hmotnosti kol řešíme poměrně často


Cena za kilogram kola skončila na částce 39.619,- Kč. Cena za zeštíhlovací kůru byla vyčíslena na 81,20 kč za každý takto ušetřený jeden gram.

Pokud Vám toto konání nedává smysl a ptáte se proč? , pak si přečtěte celý článek z časopisu 53x11, který jsem se svolením redakce umístil na svůj web.

Uvedený článek se zabýval tuningem tak trochu z rozmaru, v prodejně však otázku hmotnosti kol řešíme poměrně často. 

Nejčastěji řešíme hmotnost dětských kol.

Děti jsou proti nám, dospělým poměrně výrazně znevýhodněny.

Kdy má smysl řešit hmotnost kola?

Kdy má smysl řešit hmotnost kola?

Pokud necháme stranou závodní kola, tak má smysl klást důraz na nízkou hmotnost kola tím více, čím je jezdec lehčí, tedy asi to nemá příliš velký význam pro stokilového jedince (z vlastní zkušenosti vím, že je levnější pár kilo zhubnout, než odlehčovat kolo, neboť už jsem taky vážil 102 kg) ale pro štíhlé ženy a děti to má význam zásadní.

 

Otázku hmotnosti kol řešíme poměrně často a to zejména u kol pro naše potomky, kteří jsou proti nám, dospělým značně znevýhodněni.

 

Příklady:

Vezměme třeba údaj o hmotnosti průměrného českého muže z roku 2010 (novější údaj jsem nenašel) jenž váží 83,6 kg. A vyberme mu průměrné horské kolo Author Pegas, jenž "hmotní" 13,9 kg, pak toto kolo váží 16,62 % hmotnosti dospělého člověka.

A nyní zkusme udělat podobný výpočet pro děti a jejich kola

Příklad 1.

Příklad 1.

Dítě 10 let váží průměrně 33,5 kg (údaje z roku 2014)

Kvalitní dětské kolo Author Mirage  váží 13,0 kg.

Akdyž to přepočteme na procenta, dojdeme k výsledku, že kolo má 38,8 % hmotnosti dítěte.

Příklad 2

Příklad 2

Dítě 8 let, 27 kg

kolo Author Energy 10,8 kg --> 40% hmotnosti dítěte.

Příklad 3.

Příklad 3.

Dítě 5 let, průměrně váží 19 kg

Průměrné kolo Author Orbit 9,5 kg

Hmotnost kola odpovídá 50% hmotnosti dítěte.

A teď si představme, že by "průměrný český muž dostal od rodičů kolo", jenž by vážilo 50% jeho hmotnosti. Toto kolo by vážilo 41,8 kg.


A právě tato představa nás vedla k tomu, abychom hledali co nejlehčí dětská kola a ..... a našli jsme.

Našli jsme dětské kolo, velikosti 16" , tedy pro děti 3 až 6 let, které váží o pár deka míň, než to odlehčené silniční z časopisu za 232 000,- kč a sice 5,6 kg.

lehké dětské kolo Woom


A v docela jiném světle dnes vidíme například superlehká kola od Authora pro desetileté děti, která jsme doposud nebrali vážně, protože dětem přeci stačí obyčejné kolo, páč z něho brzy vyrostou...


Nebo nestačí?

Gramhoniči

S dospělými "gramhoniči"  se se setkáváme v našem servisu často. Pokud pořizují lehčí komponenty a nechávají si je zaměnit za ty původní, je vše v nejlepším pořádku.

Je to parádní pocit, užívat si jízdu na lehkém kole.

Největší význam má váhová úspora na obvodech kol,

(Karbonové ráfky, ztenčované paprsky, redukovaný počet paprsků, ultralehké pláště, bezdušové systémy...), neboť zmenšení gyroskopického efektu vede k lepší akceleraci a lepší ovladatelnosti kola,

ale občas se setkáme s kutilem,

který odlehčuje kolo tím, že ubírá materiál na místech, kde se mu zdá, že ho tam je zbytečně moc. Zde jeden příklad "odlehčeného" sloupku vidlice:

 

Gramhonič aneb jak snížit hmotnost jízdního kola

 

A co Vy? odlehčujete?

 

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení